BENVENUTI!

Károlyi Ildikó olasz nyelvtanár

KÁROLYI ILDIKÓ vagyok, olasz nyelvtanár. Több mint tíz éve foglalkozom olasz nyelvoktatással, ez a munkám és az egyik kedvenc időtöltésem, kreatív hobbim is.

Villáminterjú

Károlyi Ildikó olasz nyelvtanár

Ha egyszerűen szeretnél megtudni rólam néhány dolgot, hallgasd meg a velem készült interjút, ami az MR1-Kossuth Szombat reggelében hangzott el.

Segít-e más nyelv ismerete?

Természetesen igen. Mindezt a tanítványaimtól hallottak alapján és saját tapasztalataimból kiindulva – én angolul, franciául és spanyolul értek –, merem kijelenteni. Az angolul jól beszélőknek azért mégis tudniuk kell, hogy az olasz nyelvtan teljesen más logikára épül, mint az angol, s a hasonlóságokat csak később, a szókincsben lehet igazából megtalálni...

Természetesen igen.

Mindezt a tanítványaimtól hallottak alapján és saját tapasztalataimból kiindulva – én angolul, franciául és spanyolul értek –, merem kijelenteni.

  • Az angolul jól beszélőknek azért mégis tudniuk kell, hogy az olasz nyelvtan teljesen más logikára épül, mint az angol, s a hasonlóságokat csak később, a szókincsben lehet igazából megtalálni. S míg az angol nyelvben az ember hamar eljuthat olyan szintre, amikor már képes kommunikálni, ehhez képest az olaszban az elején több energiát kell befektetni, de ez meghozza gyümölcsét, mert az első nehézségek után lényegesen könnyebb lesz a folytatás, míg az angolnál szerintem éppen a haladó szintre való eljutás okoz nehézséget.
  • A francia nyelvtudással rendelkezőknek jó hírem van! Szerintem az olasz viccesen mondva olyan, mint a francia nyelvtan egy leegyszerűsített és a kivételektől megtisztított változata.
  • A spanyolosoknak igen egyszerű dolguk lesz, ha olasz nyelvtanulásra adják fejüket. Ebben az esetben talán a két nyelv nyelvtana közti különbséget kell kihangsúlyozni, s az eltéréseket tudatosítani.
  • A némethez képest sokkal rugalmasabb a szabályrendszere, de az összetett igeidők képzése például hasonló logikára épül.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése